Джейн Фонда с драматична изповед за рака на кръвта

0

84-годишната легендарна актриса Джейн Фонда разкри, че се чувства „много силна“, откакто се бори с рака. Носителката на награда „Златен глобус“ обяви през септември, че е била диагностицирана с неходжкинов лимфом.

„Не губя косата си. Не ми се гади. Седмицата, в която посещавах курсовете по химиотерапия, беше трудна, но се чувствам добре“, заяви тя в интервю за „Entertainment Tonight”. Фонда разкри, че се намира в средата на лечението си с химиотерапия, но отделя време за тренировки.

„Дори в дните, в които съм на химиотерапия, правя тренировка“, каза тя. „Всичко се случва бавно, не съм това, което бях, но все пак се движа и оставам силна“, категорична е Фонда.

Звездата сподели и тайната на своята психическа издръжливост. „Живях добър живот. Живях продуктивен и целенасочен живот“, каза тя. „И смъртта е част от живота. Надявам се, че мога да бъда пример за младите хора, за да не се страхуват от остаряването“, посочи актрисата, номинирана за „Оскар“.


Холивудската легенда обяви през септември, че е диагностицирана с неходжкинов лимфом и е започнала химиотерапия. „Това е много лечим рак. 80% от хората оцеляват, така че се чувствам голяма късметлийка“, коментира тогава актрисата. Фонда сподели, че почти всяко семейство в Америка се е сблъсквало в един или друг момент с рака, но много хора за разлика от нея нямат достъп до качествено здравеопазване, което не е справедливо. „Ракът е учител и аз обръщам внимание на уроците, които той ми дава. Едно нещо, което вече ми показа, е важността на общността. На разрастването и задълбочаването на тази общност, така че да не сме сами. Ракът заедно с възрастта ми – почти 85, определено ме учат колко е важно да се адаптираме към новите реалности“, изтъква актрисата.


Неходжкиновият лимфом е най-разпространената форма на рак на кръвта. Заболяването започва от белите кръвни клетки и засяга части от имунната система на тялото. Не за пръв път Джейн Фонда се бори с рак. През 2010 г. беше отстранен тумор от едната ѝ гърда, имаше и рак на кожата.

Джейн Фонда ще навърши 85 години на 21 декември. Двете ѝ академични награди „Оскар“ са за превъплъщенията ѝ във филмите „Клут“ (1971) и „Завръщане у дома“ (1978). Други прочути филми с нейно участие са „Барбарела“, „Кет Балу“, „Преследването“, „Уморените коне ги убиват, нали?“, „Джулия“, „Китайски синдром“, „Младост“ и десетки още. Фонда има три брака: с френския режисьор Роже Вадим, с политика Том Хейдън и с основателя на медийната империя CNN Тед Търнър. През целия си живот тя е политически активист – срещу войната във Виетнам през 60-те, за правата на коренните жители на Америка, на жените, на хората с различна сексуална ориентация, срещу израелската окупация на Западния бряг и Ивицата Газа, срещу войната в Ирак и т. н.

Прегледана: 53685

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече