Петра (Петър) осъди страната ни в Страсбург

0

Какво е от мъж да се превърнеш в жена, след години на очакване, надежди и тежки съдебни битки? И как Петър от Горна Оряховица се превърна в Петра?

През първите 17 години от живота си се е казвал Петър и е бил мъж. От пет години e жена, а новото ѝ име е Петра. Безработна е, има магистърска степен по английска филология и бакалавърска – по приложна лингвистика.

“Всичко си извървях сама и отчасти с майка ми, която идваше по делата за подкрепа, при експертизите“, споделя Петра пред Би Ти Ви.

Тя е първата транссексуална българка, която води дело, за да впише промяната на пола в документите си за самоличност. След отказа на съда обаче успява да осъди България в Европейския съд по правата на човека.

„Решението излезе на 27 септември. С него държавата е осъдена окончателно да изплати обезщетение и да промени документите си в срок от три месеца. Вече третият месец върви. Може би ще чакат последния момент, както винаги“, коментира тя.

24-годишната Петра Христова е единствената у нас, извървяла пълния цикъл на биологична трансформация от мъж в жена. През януари тази година се е подложила на радикална операция за смяна на пола.

Заради трудностите, които среща с българските съдилища, се обръща към адвокат, който да я представлява в Страсбург, а Европейският съд разглежда делото ѝ с приоритет.

„По това дело беше даден приоритет. От началото на депозиране на жалбата съдът в Страсбург прецени, че тази жалба ще се гледа приоритетно. Обяснението е свързано с това, че жалбоподатели като Петра са поставени дълго време в една ситуация на правна несигурност. Освен това те се чувстват унижени, чувстват се уязвени и съдът в Страсбург преценява, че тази ситуация не е редно да продължи прекалено дълго“, коментира адвокатът на Петра – Милена Докова.

След спечеленото дело и съдебното решение в Страсбург държавата трябва да ѝ изплати 7500 евро.

„Те казват – не може да бъде допусната промяна на пола в документите за самоличност, полът е такъв, с какъвто едно лице се ражда, не подлежи на промяна. Всяка промяна противоречи на българския обществен интерес и на нашата национална идентичност и спират дотук. Не е ясно какъв е този обществен интерес, не е ясно каква е национална идентичност“, коментира адвокат Милена Докова.

С парите от обезщетението Петра планира да основе фондация в помощ на хората, които искат да си променят пола.

„Да бъдат смели и да не се отказват, защото си заслужава. Това, което предстои и занапред, защото то не свършва, винаги си остава в нас това. Това е процес – доживотен“, коментира жената.

След всички изпитания Петра се надява на коледно чудо и чака подаръка си – нови документи за самоличност с новото ѝ име.

Прегледана: 55575

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече