665 хил. пенсионери не могат да си купуват лекарства

0

665 454 души ще получават пенсии под 504 лв., колкото ще е линията на бедност от Нова година. Това отчете служебният вицепремиер и министър на социалната политика Лазар Лазаров преди дни по време на блиц в ресорната парламентарна комисия. Експертните сметки за броя на пенсионерите, които ще останат с доход под официалната линия на бедност за 2023 г., са правени при сега действащото законодателство, уточни Лазаров.

„В случай че пенсиите бъдат осъвременени от 1 юли с 12 на сто, тогава минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще надхвърли този праг. Мисля, че ще достигне 523 лв. и стотинки“, каза вицепремиерът.

Месечният приход на пенсионерите с най-ниски доходи, разделен на 30 дни, колкото има в един календарен месец, означава, че сега разполагат с малко над 15 лева на ден. Минималната пенсия в България стига за 4-5 домата и бучка истинско сирене на ден. В сметката обаче не влизат разходи за битови сметки и лекарства. А инфлацията се отрази и на медикаментите и поне 100 лева струват лекарствата, които докторите изписват на голяма част от пенсионерите. Тези за кръвно и холестерол, които пият повечето възрастни хора, се заплащат и по каса, но цената, която се доплаща от джоба, често е не по-малка от 50 лева. Отделно от тях много пенсионери си купуват и допълнителни илачи, които не минават по книжка.

Пенсии в размер на 467 лева месечно, както и под тази сума, получават близо половината от възрастните, или над 820 000 българи, по данни за ноември на НОИ. От тях 391 728 българи преживяват със суми, по-малки от минималния размер на пенсията у нас, сочи статистиката.

Прегледана: 57990

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече