Ужилиха сляпата Ласка Минчева с 220 лв. телефонна сметка

0

Сляпата и почти напълно парализирана режисьорка Ласка Минчева е получила сметка от 220 лева от мобилния си оператор. Огромната сума е била платена от нейния племенник Атанас, който е поел грижите за болната си леля.

Оказало се, че сметката е била навъртяна, без Минчева да е говорила по телефона си. Тъй като легендата на БНТ не виждала, трудно натискала червената слушалка и понякога не успявала да затвори на човека, с когото разговаряла. Така оставила телефона си настрана и според разпечатката имала разговор от повече от 3 часа, в които в действителност не е говорила. Решение обаче нямало, тъй като заради слепотата си тя не можела да борави с модерните устройства свободно. Слепите хора са изправени пред огромни трудности, когато става дума за технологии, а в същото време племенникът на Минчева не можел да я остави без джиесем, чрез който да поддържат постоянен контакт. 81-годишната режисьорка не може да покрива разходите си сама. Разчита на помощта на Наско и на добри хора, които правят дарения за нея. Над пенсията ѝ все още има запор от банкова институция заради кредит на покойната ѝ дъщеря. След смъртта ѝ Минчева наследи дълга, който възлиза на 17 хиляди лева.

Колкото и пари да се събирали от дарения, трудно стигали за лечението ѝ. Месечно разходите отивали към 3 хиляди лева, а единственият начин, по който държавата подпомагала дясната ръка на Хачо Бояджиев, било със 700 лева пожизнена пенсия. Върху нея обаче също бил наложен частичен запор от банката, на която Ласка е длъжник.

След като беше покосена от инсулт, Минчева се парализира частично. Заради тежката форма на диабет пък изгуби зрението си. Тв легендата прекарвала 24 часа в денонощието в леглото в апартамента си. Не успявала да се задържи дори в инвалидна количка. Можела да движи само едната си ръка, която не се парализирала при инсулта. Племенникът ѝ плащал на рехабилитатор и жена гледачка, които да са около леля му непрекъснато. Когато почивали, той ги отменял. Не я оставял без човек наоколо, защото била тотално безпомощна. В същото време старчески домове в столицата и околията отказвали да я вземат, защото не отговаряла на едно от основните им изисквания, а именно да може да стои поне седнала.

Преди няколко месеца Атанас сподели, че леля му е обмисляла самоубийство, защото ѝ било тежко. Напоследък обаче живнала. Доста нейни бивши колеги се загрижили за състоянието ѝ и често се обаждали да я чуват. Това ѝ помогнало да не бъде толкова отчаяна и самотна.

Прегледана: 59905

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече