Минчо Празников прикован за леглото на юбилея си

0

Тежки болести са налегнали синоптика легенда Минчо Празников. Доайенът в метеорологията на 9 февруари навършва 85 години, но юбилея ще посрещне на легло. Празников отново имал сериозни проблеми с пикочния мехур и бъбреците.

През 2017 г. той за пръв път се подложи на операция, която обаче е имала краткотраен ефект. Първоначално легендата от прогнозата за времето се хвалеше, че се е закрепил и се чувствал като нов, но впоследствие проблемите продължили. Интервенцията на пикочния мехур се оказала не до толкова успешна. Появили се усложнения и в бъбреците и на два пъти в последните месеци той направил мъчителни кризи. Ходил на редица консултации при различни специалисти. Едни го кандърдисвали да се оперира, други пък смятали, че на неговата възраст това е твърде рисково и може да доведе до по-сериозни последици. „Бях на терапия със системи. Посъветваха ме да огранича солените храни и тлъстите меса, както и да пия повече течности. Послушах ги, спазвам заръките на лекарите, но съм на легло“, жалва се Празников.

Макар да имал желание да празнува 85-ия си рожден ден с пищно тържество, силите не му стигали. Гости нямало да кани, но щял да благодари на всеки, който му прати честитка. Денонощно над него бди съпругата му Цанка, която е лекар по професия. Именно благодарение на нейните грижи и докторски опит Минчо се чувствал по-спокоен у дома и винаги в сигурни ръце. Доскоро Цанка, която е професор по патоанатомия, работеше в частна столична болница, макар да е в напреднала възраст. От тази зима обаче 78-годишната лекарка решила да се оттегли и да се отдаде на домакинството и грижите за закъсалия със здравето си съпруг.

Двамата са еталон за безоблачен и стабилен брак. Влюбват се още като студенти, когато Минчо учи във Физико-математическия факултет на СУ, а тя – медицина. Любовта им пламва на младежки купон, а не след дълго Празников иска ръката на своята изгора. Бързо свиват семейно гнездо и се ражда дъщеря им Даниела, която е голямата им гордост. За съжаление обаче, наследничката им, която е преподавател по френски език, не успява да намери реализация в родината и още преди много години емигрира в Англия. Там е женена за англичанин, също учител. Внучката на синоптика легенда – Симона, е родена у нас, отраснала е на Острова, но наскоро се върнала в родината, за да учи антропология в Софийския университет. Животът край баба и дядо ѝ харесал и нямала намерение да се връща обратно в мрачна и дъждовна Англия. Предстояло ѝ да се дипломира скоро, а след това щяла да опита да си търси работа в София.

Минчо не съжалявал, че нито щерка му, нито внучката тръгнали по неговия път. Метеорологията още го вълнувала, следял прогнозите на младите си колеги, а с част от тях общувал. Най-близък му е останал Иво Андреев, който съобщаваше времето в ефира на Би Ти Ви дълги години, а сега прави същото в БНР. Андреев приемал Празников за свой учител и голям авторитет. Редовно го посещавал, преди да се разболее, го извеждал на разходки и го черпел чай и торта из елитните софийски заведения. Сега били разредили срещите си, но се чували поне по телефона.

За дългогодишния си стаж Минчо е доволен от пенсията, която получава. С жена му са добре подсигурени във финансов план. След последното увеличение неговата пенсия гонела 700 лева. Нейната била още по-висока, защото работила дълги години след пенсионирането си и стажът ѝ набъбнал драстично. Семейство Празникови живеят в апартамент в столицата, а доскоро разходките из Витоша бяха любимото им занимание. На природата обаче Минчо вече се любувал само през прозореца. Надявал се скоро отново да можел да ходи и да излиза навън, но за момента положението му не било никак добро.

Прегледана: 61715

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече