Трагедия: Главата на Божидар расте с 10 см на месец

0

ете на годинка се бори със зъби и нокти за живота си!

Малкият Божидар от Варна развива екстремна хидроцефалия само две седмици след раждането си. На достъпен език заболяването често е наричано „вода в мозъка“. Това кара главата на детето да нараства с 10 сантиметра на месец. Причините за възникването на хидроцефалията все още не са напълно изяснени. Един от възможните варианти е генетична малформация или смущения във феталното развитие. Други възможни причини могат да бъдат усложнения от преждевременно раждане, като интравентрикуларна хеморагия (кръвоизлив в мозъчните стомахчета), както и заболявания като менингити, тумори, травматични увреди на главата и др.

Момченцето се ражда 14 седмици преди термина си
Момченцето се ражда 14 седмици преди термина си

Малкият Божи се ражда в 26-а гестационна седмица, или иначе казано, 14 седмици преди термина си. Тежи малко над 1 килограм. Божидар е първи близнак. За съжаление, братчето му Ангел напуска този свят само два дни след раждането с мозъчен кръвоизлив III степен. Майката Димитрина има само две седмици да се съвземе от смъртта на едното си дете, тъй като оцелялото по чудо близначе има нужда от нея. Майката е единствената, която безрезервно вярва, че детето й ще оцелее.

„Във Варна казаха, че Божидар няма мозък и не може да се оперира. Тогава завеждащият неонатолог се обърна към мен с думите: „Това дете ще бъде толкова тежко ментално и физически увредено, че каквото и да правите оттук нататък, все тая“, спомня си началото на кошмара Димитрина.

След тези тежки думи майката получава и отказ детето й да бъде транспортирано в София. Според законодателството в България, родителите могат да получат безплатно оперативно лечение, в която болница пожелаят (стига да има сключен договор с НЗОК), без значение в кой град се намира тя. Детето може да бъде прието за планово оперативно лечение с направление от личния лекар или по спешност – директно в болницата.

Три месеца по-късно семейството успява да извоюва това тяхно право. Така в началото на третия си месец Божидар е преведен в неонатологичното отделение към столичната педиатрична болница „Проф. Иван Митев“. Лечението на хидроцефалията е оперативно при всичките й форми. Целта е механически да се отведе излишното количество течност от черепната кухина. Поставят се клапи, които отвеждат гръбначномозъчната течност към някоя друга телесна кухина.

Божи получава декубитални рани по цялата главичка
Божи получава декубитални рани по цялата главичка

Лекарите, които поемат грижите за Божидар, установяват, че той е с много силно възпалени рани по цялата главичка. 1 месец медиците се борят с инфекциите, причинени от тези рани. Докторите отказват да оперират бебето заради усложненията. През тези 30 дни главата на детето достига 52 см.

„На 1 юли Божидар беше опериран и му бе поставена първата клапа. Оперативната рана не можеше да се затвори месец след това. След още един месец клапата се инфектира и Божидар изкара много тежък менингит. Едва го спасиха“, споделя майката.

След операцията гълтателният и сукателният рефлекс на момченцето се влошават и се налага хранене със сонда. След още 2 месеца лечение му е поставена втора клапа, която също се инфектира на втория месец и детенцето отново кара менингит. Последващото лечение е с продължителност от още месец и половина.

„Божидар е вече на 1 годинка и тежи едва 5 килограма. В момента отново се нуждае от операция, тъй като вътречерепното налягане расте. Неврохирурзите тук казват, че ако поставят клапа, вероятността тя отново да се инфектира е почти 100%, а друго лечение за хидроцефалия няма“, притеснява се Димитрина.

Божидар е резистентен към повече антибиотици и една бъдеща тежка инфекция би била изключително опасна за него.

В Турция дават надежда на семейството. Престоят, изследванията и операциите, които са нужни, струват около 170 хил. лв. Сума, която е непосилна за младите родители на Божидар.

Организират благотворителен концерт и базар

На 7 април, точно в 17:30 часа, във фоайето на читалище „Добри Войников-1856“ в Шумен ще има организиран базар, на който ще можете да си закупите красоти, изработени от децата от танцова формация „WoW“. Ще има и поставени кутии за дарение! В 18:30 часа ще стартира и концерт.

Вход:

За деца до 10 години -5 лв.

За възрастни – 10 лв.

Билети могат да се закупят на мястото на събитието.

Всеки, който желае, може да дари и на:

Paypal: dimitrina.i.dimitrova@gmail.com

Банкова сметка:

IBAN BG06BPBI79454072400301

BIC BPBIBGSF

Титуляр: Димитрина Димитрова

Прегледана: 52240

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече