Естрадната легенда Мими Николова с пенсия 276 лева

0

Пионерката в българската естрада Мими Николова продължава да пее и на 85 години, но няма съдбата на своята почти връстничка Лили Иванова. Легендарната изпълнителка на вечния шлагер „Замълчи, замълчи“, който всички познаваме от кинокласиката „Любимец 13“, признава, че взема мизерна социална пенсия.

От 1 юли тази година средствата, които Мими получава в сметката си, възлизат на точно 276, 64 стотинки. Николова попада в графата с най-бедните пенсионери в България, които не са успели да получат пенсия за стаж поради неизрядни документи. 85-годишната певица споделя, че за нея трудните времена тепърва предстоят. От догодина щели да ѝ спрат премията от Министерството на културата в размер на 500 лева месечно, която ѝ бе присъдена заради първата награда, която навремето взема от „Златният Орфей“. „Тези три години, за които ни ги бяха отпуснали, сега изтичат и не знам какво ще стане с мен“, жалва се Мими. Тези пари тя използвала да погасява натрупаните си дългове към парното, които възлизали на огромна сума. След като премиите спрат, музикалната легенда ще трябва да преживява с жълти стотинки на ден, както всички социално слаби пенсионери у нас.

Някогашната естрадна звезда не може да разчита на деца и близки, защото така и не успява да създаде семейство и да се зарадва на наследници. Навремето в продължение на 13 години била омъжена за композитора Иван Стайков, с когото се развеждат. След него тя не се омъжва повече, макар да имала ухажори и да била в своя разцвет. „Срещнах мъже, но не бяха подходящи. Бяха все по-млади от мен. А и аз нямах намерение да се омъжвам втори път. Останах без деца. Така се случи. Това е Божа работа“, разсъждава певицата.

Звездата на Мими Николова изгрява още през далечната 1958-а, когато записва песента „Замълчи, замълчи“ по покана на легендарния Петър Ступел. Седем години по-късно печели първа награда на фестивала „Златният Орфей“, който тогава се казва „Песни за Българското Черноморие“, с композицията „Калиакра“. Въпреки многото си успехи Мими Николова издава последната си плоча през 1970 г. и след това спира звукозаписна, но не и концертна дейност. До ден днешен не отхвърля покани за участия, макар такива до нея да стигали рядко.

Прегледана: 58235

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече