Жена с увреждания мизерства заради грешка на ТЕЛК

0

Жена с увреждания остана без пенсия заради грешка в решение на ТЕЛК. За недоглеждането се разбрало месец и половина след издаването на документа. По казуса на Ваня Димитрова има ново решение, което обаче все още не е влязло в сила. Така вече пети месец жената оцелява с помощ от приятели и финансова подкрепа от 126 лева, която ѝ изплащат социалните служби.

Ваня Димитрова е с епилепсия и психично заболяване. На 20 април се явява за преосвидетелстване от ТЕЛК в столичната Втора градска болница. Решението за 95% намалена работоспособност с чужда помощ е издадено на 12 май. Ваня го получава 4 дни по-късно. На 16 юни решението е заверено от регионалната картотека в София. „След седмица или две ми се обаждат по телефона от ТЕЛК да ми кажат, че има техническа грешка“, заяви пред БНТ Ваня Димитрова. Срокът на чуждата помощ е с 1 месец по-кратък от срока на намалената работоспособност. ТЕЛК, издала решението, научава за грешката на 29 юни от НОИ. На 7 юли е издадено ново решение, а Ваня е поканена да си го вземе.

„На 07.07. ми се обадиха и ми казаха да отида да го взема и след 1 седмица изчакване да отида да го заверя вече и всичко е точно. Изчаках една седмица, когато отидох за заверка, ми казаха – няма значение дали е техническа грешка и т. н. Един месец трябва да изчакам и след това“, обясни тя. Така вече пети месец единственият доход на Ваня е 126 лева месечна финансова подкрепа.

От I състав на ТЕЛК във Втора градска болница обясниха, че грешката е допусната заради програмата, с която работят: „Работим с електронни системи, десетки пациенти и досиета на ден, и не на последно място сме хора, които допускат поправими технически грешки“.

А Ваня е решена да търси правата си в съда: „При положение, че съм без доходи, без нищо. При положение, че те грешат, а в същото време се отнасят по най-жестокия начин“. Тя е сезирала омбудсмана. А от НОИ отговорили, че ще започнат процедурата за отпускане на пенсия, след като получат коригираното решение.

Прегледана: 63630

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече