Спират пенсията на Данчо Караджов

0

След 6 месеца живата легенда на рока Данчо Караджов ще се окаже без пукната стотинка пенсия. В момента звездата на „Сигнал“ получава по 350 лева месечно, които му бяха присъдени от Министерството на културата като наградна пенсия за музикалните му успехи. Премията обаче е временна и изтича през януари 2024 г. Когато бъде спряна, Караджов ще се окаже пенсионер без пенсия, тъй като такава за стаж изобщо не е получавал поради проблеми с документацията, каквито имат почти всички ветерани на естрадата. Парите, които взема в момента, пак са по-ниски от минималната за страната пенсия, която е вече 523 лева.

„Не съм оптимист. Живеем в такава държава, че правителство е мръсна дума. Независимо кой е министър-председател, само празни обещания. Преживял съм много министри. Не се и надявам на пенсия. Според мен или трябва да ги отпуснат тези пари за заслуги за постоянно, или да не ги дават. Какво е това за някакъв срок? Културата е на най-заден план в обществения ни живот, така че не се надявам на нищо от държавата ни. Работейки толкова години, по някакъв начин съм успял да заделя едни средства, които ми помагат да живея добре“, каза певецът.
Неотдавна Караджов се оплака, че всъщност въпросните 350 лева не му стигали да си покрие само разходите за лекарства, които си купувал. Изпълнителят на „Да те жадувам“ не можел да проумее как пенсионерите, които нямат странични доходи като него, съумяват с мизерната сума да си плащат сметките, да имат какво да сложат на трапезата и да им стигат парите и за изключително скъпите медикаменти.

„Имам диабет от 2008 г. – това е страшно коварна болест, сигурно ще го имам до края на живота си. Това не ме притеснява, пия си хапчетата. Ям сладко, всичко си хапвам и нямам проблеми. От тези хора съм, които гледат да са над нещата, за да не си повярват, че са болни. Защото, ако това стане, наистина ще се тръшна“, коментира 71-годишният певец.

От НОИ „ощетили“ Караджов не безпричинно. Преди години около него се завихри скандал заради системния му пропуск да си плаща здравните осигуровки. Той беше натрупал големи задължения и беше прескачал вноските в продължение на дълги месеци. Негови колеги от музикалната гилдия подозират, че може и с пенсионните осигуровки да е действал така и затова да не е могъл да вземе редовна пенсия, когато навършил необходимата възраст.

Прегледана: 63825

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече