Все повече възрастни хора изоставени от семействата си в болници  

0

Университетската болница за активно лечение „Царица Йоанна“-ИСУЛ сигнализира, че все повече възрастни хора са изоставени от семействата си в лечебното заведение и остават без дом и подкрепа.

Настаняването в социално заведение е дълга и сложна процедура, а през това време медицинските специалисти поемат грижата за тях. Хосписите и частните домове пък са непосилни за финансовите възможности на пациентите, съобщи БНТ. Изоставени, самотни и без подслон – такива са десетки пациенти в университетската болница, които след лечението си не могат да бъдат изписани. Не могат, защото никой не ги иска – а и няма къде да отидат.

„Преди години са били по двама-трима за период от три-четири месеца, но сега всеки месец при всички случаи има поне по четирима пациенти в различните клиники. Това са били интелигентни хора, които по една или друга причина са изоставени от своите роднини и близки. Това морално и етично е абсолютно недопустимо“, обясни д-р Петър Георгиев – зам.-директор на УМБАЛ „Царица Йоанна“-ИСУЛ.

Близките често или не могат да бъдат открити, или директно заявяват, че не желаят да поемат грижите за свой роднина или родител. Проблемът се наблюдава във всички университетски, окръжни и градски болници – именно те поемат грижата за пациентите дори след изтичането на клиничната пътека – за тяхна сметка.

„Като здравни работници не можем да ги оставим на улицата, свързваме се със социални структури. Лошото е, че с нарастването на тази тенденция с изоставяне на пациенти двете болници, които имат отношение към следболничното лекуване – Ботунец и Бухово, са със запълнен капацитет и няма как да поемат пациенти от цяла София“, обясни зам.-директорът на ИСУЛ.

Прегледана: 55355

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече