12 ГОДИНИ ПО-КЪСНО! 5 вещи лица нищят смъртта на родилката Деяна

0

12 години след трагедията делото най-сетне стартира

Младата майка умира от сепсис заради забравена плацента в матката

12 години се оказа, че са нужни, за да може делото за смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева да стартира и вещи лица да се съгласят да направят петорна експертиза, която е ключова за процеса. Това стана ясно вчера в Софийския градски съд.

Деяна Георгиева
Деяна Георгиева

До момента по тежкия казус не се случва нищо, защото, както каза адвокат Антония Димова пред „България Днес“, която представлява интересите на майката на издъхналата родилка: „Гарван гарвану око не вади!“. Защитата има предвид, че лекар срещу лекар няма да се изправи, което е и причината според нея да не могат цели 12 години да се намерят вещи лица, които да извършват експертизите. Само със становището на вещите лица ще стане абсолютно ясно как, защо и вследствие на какво е починала 19-годишната родилка. Също така експертизите ще изяснят в коя болница и при кой лекар е станала най-фаталната и необратима грешка – в „Шейново“, в „Пирогов“ или в „Александровска“. Съдията по делото дори каза, че се е наложило да се свързва с Министерството на здравеопазването, за да съдействат за вещите лица. След редица разговори и мъдрене как да се действа, от министерството подават ръка на съда и делото най-накрая започва. В крайна сметка по назначената окончателна петорна експертиза вече действат петима лекари – патолог, съдебен медик, хирург, специалист гинеколог и инфекционист.

Реклама

Вчера бяха изслушани и няколко свидетели, които по един или друг начин са имали контакт с Деяна, но спомените им се оказаха доста избледнели. Беше разпитана наблюдаващата бременността на Деяна. Тя каза, че не е имало проблеми по време на бременността. Беше разпитан и д-р Атанас Йонков от „Александровска“ болница в качеството си на свидетел. Хирургът каза, че след като Деяна е родила в „Шейново“, е приета в „Александровска“ и е била в изключително тежко състояние.

„Изглеждаше зле, не беше контактна. Тогава ме извикаха да направя консултация и веднага заключих, че най-вероятно има вътрешно кървене. Казах, че трябва да бъде оперирана веднага. Сформирахме екип, в който имаше гинеколог. Премахнахме матката, част от дебелото черво, имаше и забравена плацента в тялото на Деяна. Операцията беше успешна. Относно едната от експертизите, която гласи, че е починала от сепсис – отравяне на кръвта, не мога нищо да кажа. Сепсисът няма симптоми първоначално, а когато вече се проявят, е твърде късно.“ Това успя да си спомни пред Темида д-р Йонков. Някои свидетели – трима лекари, не се явиха и съдията разпореди да бъдат издирени по адресите им. На делото стана ясно и че „Александровска“ болница също е проявила неуважение, тъй като от лечебното заведение е бил изискан цялостния оперативен протокол преди години, но все още не е предаден. Съдията назначи повторно изискване на документите и глоби болницата с 1000 лева.

Припомняме, че на 12 септември 2011 г. 19-годишната Деяна постъпва в АГ „Шейново“, където избира да роди своето първо дете. Дежурен тогава е д-р Лозанов, един от подсъдимите. Вземат решение, че трябва да бъде направено секцио. Операцията извършва лично д-р Лозанов. Младата жена ражда прекрасно и здраво момченце. След това гинекологът пристъпва към възстановяване на направените разрези, но пропуска да отстрани цялата плацента от матката. Така оставените части стават причина за превръщането на матката в огнище на сепсис.

Прегледана: 36890

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече