Прокуратурата няма да разследва драмата в „Ню Бояна“

0

Районната прокуратура в София няма да проверява какво се е случило в „Ню Бояна“ през новогодишната нощ. Тогава там беше организирано парти, като се оказа, че присъстващите са повече от капацитета, стигна се до безредици, тълпи и безогледна блъсканица. Според мнозина участници в злополучния купон всичко се е разминало на косъм без жертви. Точно по тази причина магистратите няма да проверят какво се е случвало там в новогодишната нощ.

„Към момента няма подадени жалби към нас. Понеже няма пострадали, този случай може да се реши само по частен път. Например, ако някой си иска парите за билета, който е платил. Но дотук свършват нещата“, казва източник на „България Днес“ от Районната прокуратура в столицата.

В ужасяващата новогодишна нощ в „Ню Бояна“ хора припадат, други режат шатрите, за да се измъкнат от гъчканицата и да си поемат въздух. Това разказа пред „България Днес“ Найден Бочев, чиито син е бил там и е станал свидетел на екшъна, който за малко не ни върна през 2021 г. в дискотека „Индиго“, където 7 деца загубиха живота си в подобна блъсканица.

„Припадаха хора, до които нямаше как да се стигне заради огромната тълпа и гъчканица. Започнаха да режат и късат шатрите пред залите, за да може хората да излязат.“ Това разказва синът на Найден Бочев, след като се прибира от ужасяващото парти.

Младото момче допълва, че касите, на които са обменяли пари, са били наполовина изпочупени. Това е около 2 часа сутринта.

Разделението е скъпо, екипната игра – успех, за „24 часа“ е чест да разказва за Достойни хора

Според сина на Найден Бочев организаторите на партито, за което трябва да се превърне в купон номер 1 на 2023 година, не са преценили нищо като хората.

„Не бяха предвидили къде ще се разпределят хората в определени часове и някои от залите се препълниха, а в това време други бяха наполовина празни“ – разказва очевидецът.

Причината за блъсканицата е прекалено голямото количество продадени билети. Какво ще стане с това безхаберие, което можеше да завърши по много по-фатален начин, предстои да разберем. Родители на деца, които са били там, се питат дали ще има последици за организаторите, но надеждата им не е голяма.

„България Днес“ се свърза и с друг родител, чието дете е било на купона в Бояна, но за щастие момчето не е било в най-голямата суматоха.

„Каза ми, че блъсканицата е била чутовна. Чакал е над час и половина, за да влязат с вип билети. Якето му е изгорено от цигари, на бара са чакали над половин час. Предложили са им водка за 45 лв. Дрехите му са целите в петна от напитки. В автобуса е било фрашкано и хората са били възмутени.“, казва проф. д-р Десислава Бошнакова.

„Като преподавател по специални събития само ще кажа, че има стандарти и правила за такъв род събития и не всеки може да ги организира по света. У нас всеки може да прави каквото иска. Бяхме на мач в Манчестър и за 20 минути 80 000 човека влязоха на стадиона. За безопасността и дума няма да кажа. Има много начини за регулиране на потока, разпределение на броя хора, охрана и най-вече броят хора да съответства на мястото. Според мен това не е било спазено, но не знам със сигурност“, коментира майката, която е потресена от случилото се в Бояна.

„Уверяваме ви, че капацитетът на събитието е изчислен спрямо закритите пространства точно както на всяко наше събитие досега. Но това, което сме подценили в цялата ситуация, е как ще се разпределят хората в тези пространства в определени моменти. Това обявиха в официалното си изявление организаторите от EXE на партито по случай Нова година в киноцентъра „Ню Бояна“, но хората не са на това мнение.

Както вървят нещата, се очертава да няма никакви последствия за когото и да е било. Единственото, което може да се случи, е да бъдат върнати парите на хората, но и това е под въпрос на този етап.

 Коментари в социалните мрежи

„Това „парти“ спокойно може да си го наречете Индиго номер 2! Не знам как нямаше смъртни случаи, но можехме спокойно да бъдем премазани от тълпата.“, пише Елис Руменова във фейсбук.

„Това, което сте направили, е подсъдно! Не само че трябва да върнете парите на хората, но им дължите обезщетение!“, пише Светла Цанкова

„Предпоставката за втори инцидент, надхвърлящ многократно мащабите на „Индиго“, е това, че в 12:00 след многочасово чакане и настъпване на новата година тълпата започна да се изнервя и в най-задните редове да настъпва. Липсата на линейка в един подобен потенциален сценарий можеше да доведе до необратими последствия!“, пише Пастир Бахур.

„Пътувахме над 200 човека, нямаше дори въздух в автобуса!“, гневи се Габриела Минев.

 Трагедията в „Индиго“ – малко пред Коледа преди 22 г. 

22 години изминаха от трагедията пред столичната дискотека „Индиго“. Тогава 7 деца загинаха, след като бяха стъпкани и задушени на входа, а 12 пострадаха.

Всяка година на мястото на бившата дискотека се събират оцелелите от трагедията деца и родители на жертвите, за да си спомнят за загиналите – Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска.

Родителите на Кристина, Еленка, Мадлена и Митко слагат възпоминания за своите деца

Охранителите на дискотеката Георги Василев и Анри Силаги бяха осъдени на 800 лева глоба, а бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски получи 3 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 1500 лв. Шефът на заведението Ангел Николов беше глобен с 3000 лева.

Прегледана: 56500

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече