Патриархът не можа да се прости с брат си

0

Патриарх Неофит не успя да се сбогува с брат си Димитър Димитров, който почина преди дни в столичната болница „Света Анна“. Той бе изпратен от стотици след Божествената света литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ миналата неделя. Сред присъстващите не бе Негово Светейшество, който вече близо два месеца е във ВМА и също е с разклатено здраве.

Доц. Димитър Димитров си отиде на 80-годишна възраст след кратко боледуване заради сърдечни проблеми. Той бе един от най-изтъкнатите български богослови и музиканти, хоров диригент, педагог и музикален общественик. На 31 декември 2023 г. дирижира за последно църковния хор. По-големият брат на патриарха не се бе виждал с него от приблизително половин година. В последното си интервю в навечерието на Рождество Христово той сподели, че липсата на комуникация помежду им много му тежи. През последните години заради задълженията на патриарха и влошеното му здраве батко му рядко го навестяваше в патриаршия дом. „Не съм се чувал с Неофит от месеци. Когато разбрах, че отново е в болница, му звънях, но телефонът мълчи, никой не вдига. Не са ми казали нищо и от Светия синод. Нито знам как е, нито дали е излязъл от болницата. Неофит е изолиран отдавна. Пазят го от вируси и от контакт с външни хора, даже специална охрана си има“, разказа доц. Димитров само месец преди да почине.

Близо 40 години той дирижираше смесения хор към Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Роден на 20 януари 1943 г. в София, Димитър от малък е закърмен с любовта към църковната православна музика. Той живее в мизерни условия в центъра на столицата с две години по-малкия си брат Симеон, понастоящем патриарх, и с родителите си. Баща им работи като огняр, а майка им – като прислужница, за което предоставят на четиричленното семейство безплатно една стая за живеене. Бащата Никола умира, докато момчетата са още малки, но майката, леля Стефанка, е силно вярваща и борбена жена. Двете ѝ деца наследяват нейната музикалност и тя не само им дава християнско възпитание, но и ги изпраща последователно в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско. Те се учат отлично и показват голямо усърдие както в науката, така и в певческите и диригентските занимания още от ученическия чин. И двамата са диригенти на класните си хорове.

Братът на патриарха се записва като студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ след две години военна служба и я завършва през 1969 г. Веднага започва работа в Духовната академия, където после става преподавател по хорово пеене. По-късно става доцент и продължава да преподава до 2010 г. Бил е заместник-декан на Богословския факултет и ръководител на катедра „Практическо богословие“. През 1977 г. завършва и музикална педагогика в Държавната консерватория. След като започва преподавателска работа в Духовната академия, Димитър Димитров става и диригент на смесения хор на Патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“, който хор дирижира повече от четири десетилетия, почти до последния си ден. През 2011 г. преживява масивен инфаркт, а на следващата година умира и съпругата му Августина, чиято кончина го съсипва. Има двама големи синове – Симеон, кръстен на брат му, и Стефан, които са известни оперни певци. През 1989 г. е удостоен с ордена на БПЦ „Св. Софроний Врачански“ – първа степен, а през 2013 г. – и с ордена „Св. Кирил и Методий“ – първа степен.

Междувременно сведенията за здравето на патриарх Неофит продължават да са оскъдни. Той бе приет във ВМА с белодробно заболяване в последните дни на ноември миналата година. Припомняме, че още през 2022-ра Негово Светейшество преодоля серия от здравословни проблеми. Точно преди година той беше приет в столичната болница „Софиямед“ с тежка пневмония, но състоянието му бързо беше овладяно, макар лечението му да продължи месеци. През май същата година владиката отново постъпи по спешност в „Софиямед“, след като претърпя инцидент в Богословския факултет и при падане счупи бедрена кост. Операцията му беше тежка, но успешна и беше извършена от съпруга на вицепрезидентката Илияна Йотова – именития ортопед д-р Андрей Йотов, и екипа му.

Прегледана: 61475

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече