Първата актриса извън София с „Аскеер“ загина в пожар

0

Емилия Ованесян издъхва от пламъците и дима в апартамента си на предпоследния етаж 

Талантливата 67-годишна дама беше част от Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ в планинския град и едно от най-емблематичните имена на местната театрална сцена.

Загиналата е първата актриса извън София, която получава „Аскеер“ за главна женска роля. Статуетката й е дадена през 1994 г. за превъплъщението й в образа на Аркадина от „Чайка“ на Антон Павлович Чехов.

През 2002 г. влиза в ролята на Бланш в пиесата „Трамвай Желание“ от Тенеси Уилямс по постановка на Крикор Азарян. Тогава това й носи номинация за „Аскеер“ за „Водеща женска роля“.

В ролята на Аркадина в „Чайка“, която й носи „Аскеер“ през 1994 г.

Огнената трагедия се разиграва във фаталния блок 13 в жилищен комплекс „Нов център“, където Ованесян има апартамент на предпоследния етаж. Именно от нейното жилище тръгват пламъците, които впоследствие обхващат и съседните апартаменти. Емилия загива, без огнеборците да имат шанс да я спасят.

При пожара са пострадали още трима души, които са обгазени, съобщи шефът на пожарната старши комисар Симеон Цървуланов. Сред тях едно дете на 16 години, което успяло да излезе само от жилището. Другите пострадали са две жени на възраст между 35 и 40 години. Двата последни етажа на сградата са опушени и по тях има щети. Всички хора от блока са евакуирани, води се разследване какво е довело да тръгването на пожара. Детето и двете жени са настанени за лечение в болницата в Смолян.

Като Бланш в пиесата „Трамвай Желание“, за което получава номинация

Ованесян завършва „Актьорско майсторство за куклен театър“ във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1980 г. в класа на проф. Атанас Илков. Целият й творчески път е свързан с Родопския драматичен театър в областния планински град.

„Загубихме обичаната от смолянската публика актриса Емилия Ованесян. Тя почина при нещастни обстоятелства. Емилия отдаде целия си живот на театъра. Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ обявява тридневен траур. Скърбим за Емилия!“, написаха прочувствено от културната институция на официалната си фейсбук страница.

Ованесян е родена в Пловдив, но когато Министерството на културата закрива Родопски драматичен театър чрез сливането му с пловдивския театър, Емилия не се завръща в родния си град, а остава в Смолян, за да се бори за възстановяването на културната институция.

На страницата на театъра може да се открие кратко видео с нея, в което говори за режисьора Делян Илиев и съвместната им работа.

„Поетичен спектакъл по произведение на Георги Господинов в началото ме притесни. Разбира се, че приех веднага да участвам в това представление. Колкото повече минава време и вървят репетициите, толкова по-интересно става. Всяка негова идея ми харесва все повече“, казва преди три години и половина актрисата.

60-годишния си юбилей през 2017 година отпразнува на любимото си място – театъра. Тогава играе в пиесата на Чехов „Три сестри“.

Поклон пред паметта й.

Прегледана: 60020

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече