Деменция мъчи голямата актриса Жоржета Чакърова

0

Легендата на Народния театър Жоржета Чакърова има здравословни проблеми и страда от деменция. Болестта на знаменитата актриса все още е в начален стадий и симптомите се проявяват само от време на време, писаха медии, позовавайки се на нейни колеги. От няколко месеца обаче звездата на театъра, която е на достолепните 82 години, не излиза от дома си.
„Седи си само вкъщи. Дъщеря ѝ Александра Гюзелева-Шани се грижи за нея. За съжаление, няма лечение, когато мозъкът започне да изневерява“, споделят хора от арт средите.

В последните месеци близките на именитата театрална актриса я уловили, че забравя твърде много и понякога говори несвързани неща. Преглед при специалист потвърдил неприятната диагноза. Оттогава Жоржета Чакърова не излиза от дома си, а плътно до нея е дъщеря ѝ Шани, която е отменяна от своя приятелка. „Все още ситуацията може да се контролира, но лошото при деменцията е, че прогресира“, разказват колеги на актрисата.

Жоржета Чакърова е родена на 8 май 1941 г. в Шумен. През 1964 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Работи в Сатиричния театър, а от 1970 до 2002 г., цели 32 години, е част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“, където се превръща в една от звездите. Притежава всички най-високи отличия и награди. Тя е най-младата актриса, получила „Димитровска награда“ едва на 30. През 1985 г. тя е удостоена със званието „Народен артист на Народна република България“, което след демокрацията ѝ е отнето.
Още по време на следването си през 1961-1962 г. Чакърова се снима в първия си филм „Хроника на чувствата“ на режисьора Любомир Шарланджиев. В театъра и в киното е работила с някои от най-добрите ни режисьори.

Прегледана: 54955

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече