Бъбреци и високо кръвно мъчат Минчо Празников

0

Синоптик №1 на всички времена Минчо Празников вече година е с разклатено здраве и прекарва дните си изцяло у дома. 85-годишният тв доайен страдал от проблеми с бъбреците и сериозно високо кръвно. Пиел шепа лекарства и бил под денонощно лекарско наблюдение, но от съпругата си, която е доктор по професия. Заради влошеното здраве на мъжа си проф. Цана Празникова, която дълги години бе в Медицинска академия, а след това и в болница „Токуда“, се наложило да напусне и да си остане вкъщи.

„Уморявам се, нямам апетит, трудно ми е да говоря…“, жалва се легендата от прогнозата за времето. „Усещам как силите ме напускат! Преди бях жизнен и не се спирах, а сега не излизам от вкъщи. Като остарее човек, започва да се пази от всичко…“, доверява още той. Минчо тежко преживял новината за смъртта на колежката му Любка Кумчева, която си отиде в нищета на 81-годишна възраст през лятото на миналата година. Заради здравословните проблеми Празников не могъл да отиде на погребението ѝ и това го измъчвало. В последното си интервю легендата на метеорологията сподели, че оцелява с едва 572 лева, които трудно ѝ стигали, за да посреща нуждите си. С огорчение Кумчева разказваше, че ѝ се налагало да живее в постоянни икономии и не можела да си купи даже от най-нискокачествените колбаси. В това отношение поне колегата ѝ Празников споделя, че не е ощетен и старините му не минават в немотия.

Пенсията му била приблизително хиляда лева, а освен това и съпругата му участвала дейно в семейния бюджет. Тъй като тя работила дълго и след пенсионирането си, нейните пари за старост набъбнали допълнително.

Минчо и Цана са сред най-дълголетните семейства в светските среди. Запознават се на студентски купон – той учи във Физико-математическия факултет, а тя – медицина, а след година стават семейство. Дъщеря им Даниела е преподавател по френски език и от дълги години живее в Англия. Зет им е англичанин и също е учител. Внучката Симона, която е родена в България, е отраснала на Острова, но се връща в София, за да следва антропология. Тя обича да гостува на дядо си и баба си и е най-голямата им радост.

Прегледана: 64635

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече