Днес почитаме жертвите на Холокоста

0

На 27 януари се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на Холокоста.

Датата е определена с резолюция на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 1 ноември 2005 г. На този ден през 1945 г. малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц са освободени. Това става в процеса на победата на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера.

Аушвиц остава символ на нацисткия геноцид. В него са депортирани няколко милиона души от цяла Европа.

В Аушвиц са депортирани около 232 000 деца, от които приблизително 216 000 са с еврейски произход, 11 000 с ромски произход, около 3 000 с полски произход, повече от 1 000 с беларуски и няколкостотин с руски, украински и друг произход.

В Аушвиц са убити над 200 000 деца. Напълно невинни, добри, любопитни към живота, обичащи близките си, доверчиви деца. Никога допреди светът на възрастните, който много често е несправедлив и жесток, не е проявявал толкова силно своята безсърдечност и злост. Това не може да бъде оправдано от никаква идеология, никакви съображения, никаква политика. Искаме да посветим тазгодишното честване на освобождението на най-малките жертви на лагера – заяви директорът на музея д-р. Пьотр М. А. Цивински.

Общо в лагерите загиват милиони, като с точност цифрите трудно могат да бъдат изчислени. Унищожено е почти цялото еврейско население на Европа, около 6 млн. души. Известно е, че в нацистките лагери на смъртта, освен евреи и военнопленници, загиват и критици на Хитлер, хуманисти, комунисти, демократи и всякакви политически опоненти на нацистите.

Първоначално нацистките лагери са създадени именно за политическите опоненти. Преследвани и избивани са още хомосексуални, роми, славяни.

Геноцидът срещу евреите става част от самата основа на нацистката идеология. Невъобразима е и жестокостта, с която е осъществен, не е подминат никой. Бедни и богати, атеисти и религиозни, бебета и старци: достатъчно е било да си евреин, следващата характеристика е била само подробност.

Холокостът е знаков не само с броя на избитите евреи и безпрецедентната жестокост, но и с факта, че е това е геноцидът, който поради размерите си получава най-много гласност. Затова и споменът за този срамен момент в историята на човечеството действа като напомняне докъде може да стигнат идеологии, основани на расизъм и идеята за превъзходство на една етническа или национална общност над друга.

77 години след освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц на 27 януари 1945 г., членовете на ЕП ще почетат Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Прегледана: 50755

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече