Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

0

Зов за помощ за едно украинско дете, успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира

Дима има нужда от мозъчна операция в клиника в Барселона, но сумата, необходима за подобно лечение, е непосилна за семейството му. Шансовете за пълноценен живот на момчето зависят от събирането на 53 000 евро. 

Войната, избухнала преди повече от две години в Украйна, прогонва семейството на Дима. Напускат родината си, защото детето има нужда от специализирано лечение, каквото по време на бойни действия, по думите на майка му Йелизавета, няма как да получи. Затова търсят подслон в България и го намират в Балчик. Приютени са в хотел, в който Йелизавета работи като камериерка.

„Ние сме от Херсонска област, град Геническ. Заради военната обстановка у дома ни се наложи да заминем, защото на детето му е нужно лечение. Такова лечение ни предлагат само в Европа. В Украйна с нищо не могат да ни помогнат с нашата диагноза. Той страда от мултифокална централна епилепсия. Отначало диагнозата, която му поставиха, беше Синдром на Уест. След това всичко прерасна в централна епилепсия фармакорезистентна форма, т.е. на нас препаратите въобще не ни помагат. Изпробвано е почти всичко, което съществува като медикаментозно лечение, но нищо не помага“.

В денонощните грижи, от които се нуждае Дима, помага неговата баба Ирина. Тя разказва, че внукът ѝ е имал и моменти на подобрение, но сега състоянието му се влошава.

„Димочка не може да се храни сам, аз го храня. Не може да ходи и до тоалетната, само в памперси. Не говори въобще. Имаше време, когато пристъпите прекъснаха за известно време – в самото начало. И той започна да проговаря, а след това пристъпите зачестиха все по-силни и това което казваше бяха мама, татко, баба, някакви животинки, но тъкмо започна и пристъпите се върнаха, речта му секна“.

Единственият шанс за Дима е да му бъде направена мозъчна операция. Семейството е проучило вариантите и се спира на клиника в Барселона. Йелизавета споделя с много мъка, че това е надеждата им за пълноценен живот за детето ѝ.

„Нужна му е операция, операция на главния мозък. Могат да ни помогнат в Испания – от Медицински център Текнон ни предложиха операция на главния мозък. Това може да му помогне да се избави от пристъпите. Пристъпите му са страшно много – на ден са по 10 и повече, понякога им губя броя. Има дни, в които следват един след друг, буквално през 5 – 10 минути – не му дават покой. Не може дори да заспи. Ако заспи за минута – две, се събужда с крясъци и плач. Началният също – при него е много силен началният пристъп до тази степен, че спира да диша. Наскоро пак се случи – преустановява дишането и много трудно идва на себе си после. Лекарите вече използваха всичко, което практически можеше да се направи – всички препарати и лекарства. Само операция може да ни помогне. Нужна му е операция, за да спрем припадъците. За това е необходима операция, която струва 53 хиляди евро и ние просто не сме в състояние да съберем такава сума. Нужна ни е помощ! Всеки ден се събужда с пристъп и много дълго отшумява, т.е. през първата половина от деня. Не може да се храни, нищо не иска, следват пристъп след пристъп. Едва привечер състоянието му се подобрява за час – два. Тогава може да си играе с играчките, изправя се, бяга, радва се, но когато се върнат пристъпите, той отново е в лежащо състояние – плаче, крещи, удря се по главата…“.

Йелизавета е самотна майка и Дима има само нея и баба си, затова и те се опитват да са силни заради детето, но в тази ситуация не могат да се справят сами.

„Разбира се, това е много страшно. И аз сама понякога се плаша, но се старая да се държа в ръце, защото много добре разбирам, че освен нас, никой друг не може да му помогне. Просто, ако не направим тази операция, както казват лекарите, неговото развитие може съвсем да спре и той да се превърне в жив труп. Аз като майка много бих искала да направим тази операция, ако имах възможност разбира се, да се оперира. Тъй като лекарите дават всички шансове състоянието му да се подобри много след нея – ще се подобри развитието му и пристъпите може да спрат. Т.е. ще имаме пълни шансове за пълноценен живот“.

Сумата, необходима за операцията на Дима, е непосилна за семейството, но е и предизвикателство за добрината, на която всички ние сме способни. Всеки, който иска да помогне за неговото лечение, може да го направи на посочената сметка.

Дарителска сметка:

Банка: UniCredit Bulbank / УниКредит Булбанк

BIC:  UNCRBGSF

IBAN: BG 41 UNCR 70001598018557

Титуляр: Йелизавета Пославска

Прегледана: 85020

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече