Украинки разказаха през сълзи за изчезналите си на фронта мъже на конференцията за мир

0

Украинката Свитлана Билус пътува от Украйна до швейцарския планински курорт „Бюргенщок“, за да бъде в кулоарите на международна среща на върха, целяща да окаже натиск върху Русия и да прекрати войната в Украйна, предаде Ройтерс. Свитлана е на срещата, за да разкаже на света за изчезналия си съпруг.

Тя ще се присъедини към десетки други роднини на украински войници, които опитват да привлекат вниманието към изчезналите на бойното поле военослужещи.
Много от тях не знаят дали техните близки са били убити или взети от Русия като военнопленници.

Русия не получи покана за срещата на върха в „Бюргенщок“, близо до Люцерн, на която Украйна ще представи плана си за прекратяване на войната, започнала през февруари 2022 година. Семействата искат другите световни сили, които ще присъстват на форума, да намерят начин да окажат натиск върху Москва да даде информация, да подобри условията за всички пленници и възможно най-скоро да ги пусне да се върнат у дома.

„Трябва да направя всичко по силите си, за да върна съпруга си“, каза 34-годишната Билус от Харков пред Ройтерс. Откакто Анатолий е изчезнал през април миналата година, тя само е чувала, че той е жив, но не е имала контакт с него. Тя каза още, че иска Русия да спазва Женевските конвенции за третиране на военнопленници.

„Искаме конкретни действия по отношение на връщането на военнопленниците (и) допускането на Международния комитет на Червения кръст до всички места за задържане“, заяви тя. 

За Свитлана последните 14 месеца са били изключително трудни и тя постоянно се е страхувала за съдбата на Анатолий.

„Вкопчвам се в мисълта, че съпругът ми все още е жив… това е, което ме държи. Ако можех да му изпратя някакво послание, то щеше да бъде просто, че го обичам“, заяви тя.

Украински официални лица заявиха през февруари, че около 8000 души – цивилни и войници – са в руски плен. Международният комитет на Червения кръст твърди, че се опитва да получи информация за съдбата на 28 000 души, които са загубили връзка със семействата си. Русия многократно е отричала извършването на военни престъпления в Украйна, включително изтезания на военнослужещи. Тя твърди, че силите ѝ се стараят да спазват международното право.

В „Бюргенщок“ завърналият се украински военнопленник Иля Иляшенко ще говори на съпътстващо събитие, организирано от Украинската общност в Швейцария. Иляшенко е бил пленен по време на боевете в родния си град Мариупол и държан в три различни лагера. Двадесет и една годишният младеж е прекарал 10 месеца в плен, преди да бъде върнат при размяна на военопленници.

„В руския плен има постоянен физически и психологически натиск. Опитват се да пречупят личността ти. И го правят с ефективни методи“, казва Иляшенко.

След конференцията в „Бюргенщок“ украинските семейства ще отидат в Женева, за да се срещнат с представители на Международния комитет на Червения кръст.

Прегледана: 51175

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече